De volksgezondheid in Groningen: wortel of kroket

17/11/2017

In de commissievergadering van woensdag 15 november was dit een van de agendapunten. Iedere paar jaar moet er van rechtswege een plan worden opgesteld met als onderwerp:

Wat is de visie van het college op een gezonde stad en haar inwoners?

Het gaat vooral om de voorwaarden die geschapen worden voor het welbevinden van de burgers. Het college hanteert een positief gezondheidsbegrip. Ook als je een beperking hebt kun je gezond zijn. Het is maar net hoe je ermee omgaat. Als je positief bent ingesteld ben je gezond, vindt het college. Heel mooi. Wel jammer dat de “noordelijken” heel wat ongezonder zijn dan de “zuidelijken” in stad.

Zouden ze in Beijum en Lewenborg minder positief zijn?

Dan helpt het zeker niet dat je als stadbestuur werkeloos toeziet dat de nachtapotheek en het huisartsenlaboratorium die zich nu nog ten noorden van de Grote Markt bevinden gaan verhuizen naar het Martiniziekenhuis. Het is zeker niet in het belang van de eigen inwoners. Het college zegt hier geen invloed op te hebben, heel vreemd.

Van de zes gezondheidspunten is er een over gezonde voeding. Heel mooi, maar laat nou net ongezonde voeding zich veel meer opdringen aan de mensen dan de gezonde pot.

Het is ook een wijdverbreide mythe dat gezond eten duur zou zijn. Ook in de raad. Men keek mij verbluft aan toen ik zei dat een winterwortel echt goedkoper is dan een kroket.

De waarheid is dat heel veel mensen vette en zoete troep gewoon lekkerder vinden.

Als het college nu eens vestigingsvoorwaarden ging hanteren bij cafetaria’s en supermarkten, vroeg ik

Men gaat in gesprek kreeg ik ten antwoord. Een puntje waar ik niet aan toe kwam wegens tijdgebrek was gezond bouwen.

Het is allang bekend dat wonen in flats de gezondheid en het welbevinden niet ten goede komt. Het contact met de grond en de natuur is afgesneden. Dat op zich is al ziekmakend, naast allerlei nadelen als heel veel buren, veel verkeer en herrie.

Worden nu alle bouwplannen voor flats afgeblazen? Ik zie het nog niet gebeuren.

Het blijft bij wat geneuzel over duurzaamheid. Een te goed geïsoleerd huis kan trouwens zeer ongezond zijn als er te weinig wordt geventileerd: schimmel is zeer gevaarlijk.

Ik heb me laten vertellen dat het vooral komt doordat milieuvriendelijke verf op waterbasis wordt gebruikt.

Als uitsmijter van deze vrolijke commissievergadering was er het streven naar een rookvrije generatie. Daar is iedereen natuurlijk voor, dat kinderen gevrijwaard worden van rokende volwassenen om zelf niet verslaafd te raken.

Op mijn opmerking dat alle goede voornemens belachelijk zijn als je er niet zorgt dat de stinkende tabaksfabriek van Niemeijer in de stad gaat sluiten kwam geen reactie.

Zie ook http://www.tabaknee.nl/nieuws/item/385-groningen-blij-met-shagfabriek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vul de oplossing in *

zoeken