Het stiltegebied Grote Markt

19/01/2016

Deze woorden gebruikte Beno Hofman als pseudoburgemeester tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak in Huize Maas op 1 januari van dit kersverse nieuwe jaar.
Inderdaad, er gebeurt helemaal niets op de Grote Markt. We mogen blij zijn dat de bus er nog rijdt.
De geplande invulling stemt tot diepe droefheid: een forum waarop niemand zit te wachten. V&D dat dreigt ten onder te gaan, een uitgeklede warenmarkt, veel te veel horeca, maar geen bioscoop!
De afwezigheid op het Nieuwjaarsfeest in Huize Maas van de echte burgemeester en zijn gevolg, de wethouders, werd diep betreurd. Na een traditie van meer dan honderd jaar gaf het stadsbestuur geen acte de présance om de stadjers geluk te wensen voor het nieuwe jaar.
Hoe anders was dit tot voor enkele jaren geleden. De Oosterpoort zinderde en broesde op de avond van 1 januari met de toespraak van de burgemeester, het zingen van het Grunniger laid en de optredens van het Noord Nederlands Orkest en heel veel leuke bands en uiteraard de vrolijkheid van de stadjers uit alle delen van de stad.
In Huize Maas werd getracht de traditie voort te zetten, inclusief het Groninger volkslied en het optreden van Rooie Rinus en Pee Daalemmer (en nog anderen natuurlijk maar de namen van de vele optredende bandjes ken ik niet)
In november 2012 werd een bruusk einde gemaakt aan het door de gemeente georganiseerde Nieuwjaarsfeest.
De Stadspartij deed nog een vruchteloze poging om via een motie het feest te behouden. Het mocht niet baten. De PvdA diende een motie in om het feest voor de ambtenaren te redden. Die haalde het wel, grrr. Ook afgelopen 12 januari is zo’n feest gehouden. Je hoort er verder niets over.
Terugkijkend is het een domme zet geweest om het feest voor de hele stad domweg om zeep te helpen. Het college wil graag wijkgericht werken. Daarvoor moet je de mensen kennen en hun vertrouwen winnen. Als je iets leuks doet voor de mensen win je ze gemakkelijker voor je plannen, die pijn kunnen doen.
Zo simpel is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vul de oplossing in *

zoeken