5000 potten mosterd

09/12/2014

De sint is vertrokken en de kersttijd breekt aan. Het is de tijd dat er een beroep wordt gedaan op diep christelijke waarden als medelijden en het uitdelen van wat je over hebt. Allemaal prima, maar wel schrijnend als het om de voedselbank gaat. Dit is langzamerhand een instituut geworden; het resultaat van de alsmaar afkalvende verzorgingsstaat. In de jaren tachtig, toen de werkloosheid minstens zulke hoge cijfers als nu liet zien, was het ondenkbaar dat mensen door de nood gedwongen voor hun eten naar een loods gingen en al dan niet dankbaar het hun toegewezeen pakket levensmiddelen mee konden nemen.

Het is eigenlijk vreselijk dat dit nodig is. De overheid verliest steeds meer de grip op het maatschappelijke leven.

Sociale verhuurders verhogen de huur jaar op jaar met een percentage waar de meest kapitalistische ondernemer zich nog voor zou schamen. Zorgverzekeraars verhogen ondanks de enorme reserves ieder jaar de premie voor de zorgverzekering, die ieder jaar minder heeft te bieden. Veel mensen kampen met zulke hoge vaste lasten, dat een uitkering of inkomen uit werk of eigen onderneming niet meer toereikend is. Het is zo erg geworden dat een aantal van hen niet eens meer de normale boodschappen kunnen doen. Dan is de voedselbank een uitkomst, maar hij is tegelijk een blamage voor onze schatrijke samenleving, die het vertikt voldoende publieke middelen op te brengen om iedereen een goed leven te garanderen.

Op tvnoord is de jaarlijkse actie voor de voedselbank losgebrand. We zouden niet in Nederland wonen als niet allerlei bedrijven hier profiteren via sluikreclame: CDAjongeren doen boodschappen bij AH, Marne Mosterd schenkt 5000 potten mosterd. Echt waar, dat stond er!

2 Responses to 5000 potten mosterd

  1. Bert on 09/12/2014 at 12:36

    Mosterd na de maaltijd?

  2. Wim on 13/12/2014 at 17:20

    Ze maken er bij rtv-noord een vrolijke boel van met inderdaad sluikreclame en nauwelijks een kritisch geluid. Behalve dan het verplichte nummer dat “het toch niet nodig zou moeten zijn”. Voor de rest is mijn indruk dat het allemaal ter meerdere eer en glorie van rtv-noord gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

vul de oplossing in *

zoeken